Yayla Çorbası
Yayla çorbası yoğurt çorbası adı ile de anılmaktadır ve geleneksel lezzetlerimizden bir tanesidir. Yapımı çok kolay ve her evde bulunan malzemelerle hazırlanabilen bir çorbadır. Yayla çorbasının yapılışını bilmeyen yoktur herhalde. Ben uzun zamandır yayla çorbası yapmıyordum. Geçenlerde internette bulduğum yapılışı biraz farklı bir tarifi denedim ve çok güzel oldu gerçekten.😊 Bu tarifle çorbanın kesilme riski yok. Daha önce yemek yapmamış olan kişilerinde çok rahatlıkla yapılabileceği bir çorba tarifi bu. Ben tarifte kendi yaptığım ölçüleri yazdım. Siz isterseniz damak zevkinize göre daha sonra ayarlamalar yapabilirsiniz. Haydi buyurun tarife geçelim artık!
Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
7 su bardağı sıcak su
tuz
Üzeri için
2 yemek kaşığı tereyağ
1 veya 2 tatlı kaşığı kuru nane
Su bardağı ölçüsü 200 ml
Çay bardağı ölçüsü 100 ml
- Tenceremize 2 su bardağı yoğurdu, ayıklanmış ve yıkanmış pirinci, unu, yumurta sarısını koyalım. Hepsini bir güzel pürüzsüz olana kadar karıştıralım.
- Üzerine 7 su bardağı sıcak suyu ekleyelim ve karıştıralım, tenceremizi orta ateşteki ocağa alalım. Çorbamız kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Çorbamız kaynadığında ocağın altını kısalım. (Çorbamızın kıvamı koyu olur ise bir miktar daha sıcak su ekleyebiliriz)
- Bu arada çorbanın sosunu hazırlayalım. Bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı koyup yağı hafif kızdıralım ve kuru naneyi ekleyelim naneyi de biraz kavuralım ve sosumuzu ve damak tadınıza göre uygun miktarda tuzu pişen çorbaya ekleyelim. Güzelce karıştırıp ocağın altını kapatalım. İşte bu kadar çorbamız servise hazır😋
Çorbamızı sıcak sıcak servis edelim.
Afiyet olsun.
Not: Çorba piştikten sonra uzun süre beklediğinde koyulaşabilir. Bu durumda çorbanın üzerine kaynar su ekleyerek çorbayı birkaç dakika eklediğiniz su ile kaynatarak çorbanın koyuluğunu açabilirsiniz sağlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder