Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
2 su bardağından 2 parmak eksik sıcak su
1 yumurta
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Sosu için
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kadar tatlı biber salçası
2-3 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için
Bir büyük kase yoğurt
2 diş sarımsak
Az miktar tuz
Yapılışı
- 2 su bardağı köftelik bulgur derin bir kaba konur ve üzerine 2 su bardağından 2 parmak kadar eksik sıcak su dökülür ve karıştırılır. Üzeri kapatılır 30 dakika dakika bulgurun şişmesi için beklenir..
- 30 dakika sonra üzerine un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon,1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı domates salçası eklenir ve 1 yumurta kırılır. Köfte kıvamına gelene kadar iyice yoğurulur. Kıvamı cıvık yada çok katı olmamalı, köfte gibi yuvarlanabilir kıvamda olmalı.
- Fındık büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. Köfteler unlanmış geniş bir tepsi veya bir borcam içerisine konulur. Köfteleri yuvarlarken arada bir elimiz bir kaseye konulan su ile ıslatılır.
- Derin bir tencereye su konulur. Su kaynadıktan sonra içerisine biraz tuz eklenir ve yavaşça köfteler kaynayan suya konur. Köfteler 9-10 dakika içerisine pişecekdir. Pişen köftenin altı kapatılır.
Bulgur Köftesinin sosu için
- Tereyağı ve zeytinyağı geniş bir tavaya konulur ve üzerine 2-3 diş sarımsak rendelenir.
- Sarımsaklar kavrulduktan sonra bir tatlı kaşığı biber salçası ve 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz eklenir. Sosun içerisine kaynayan köftelerin suyundan 2 kepçe dökülür ve 2 dakika kadar karıştırılarak bütün sos malzemelerinin özleşmesi sağlanır.
- Pişen bulgur köftelerinin suyu süzülerek ocaktaki sosun içerisine ilave edilir ve karıştırılır. 2-3 dakika sonra ocak kapatılır.
Bulgur köfteleri biraz ılıdıktan sonra üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve nane veya kekik ile süslenerek servis edilir.
Afiyet olsun😋
- Tereyağı ve zeytinyağı geniş bir tavaya konulur ve üzerine 2-3 diş sarımsak rendelenir.
- Sarımsaklar kavrulduktan sonra bir tatlı kaşığı biber salçası ve 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz eklenir. Sosun içerisine kaynayan köftelerin suyundan 2 kepçe dökülür ve 2 dakika kadar karıştırılarak bütün sos malzemelerinin özleşmesi sağlanır.
- Pişen bulgur köftelerinin suyu süzülerek ocaktaki sosun içerisine ilave edilir ve karıştırılır. 2-3 dakika sonra ocak kapatılır.
Bulgur köfteleri biraz ılıdıktan sonra üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve nane veya kekik ile süslenerek servis edilir.
Afiyet olsun😋
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder